Årets Bartender
SBG driver i egen regi det officiella Svenska Mästerskapet för yrkesaktiva bartenders – Årets Bartender™
ÅRETS BARTENDER
Årets Bartender är det officiella Svenska Mästerskapet för bartenders, öppet för alla SBG-medlemmar. Tävlingen fungerar samtidigt som uttagning av Svensk representant till WCC-World Cocktail Championship. Se info i menyn under ”Internationellt”.

GULDSPONSORER 2025
Finalisterna till Årets Bartender 2025
För att ta sig till final har deltagarna fått skapa drinkar på temat ”De fyra elementen”. De har inför jury både blandat och presenterat sina alster. Totalt har sex personer tagits vidare till den stora finalen, där de ställs inför helt nya utmaningar. Dag 1 testas deras kunskap, teoretiskt och praktiskt. Dag 2 ska de blanda och presentera inte mindre än TRE nya drinkar, baserade på var sin produkt, som de tilldelats via lottning efter Semifinalen. Alla drinkarna ska blandas och presenteras genom en 12-15 minuter lång Story-Line. Juryn bedömer både hur väl man framför sin presentation och drinkarnas smak och kvalitet i paritet till presentationen.
Final 5 maj – Finalen hålls på Hotel Amaranten, Kungsholmsgatan 31 i Stockholm måndagen den 5 maj och är öppen för publik kl.13.00-17.00, välkomna!
FINALISTERNA
Halva startfältet är revanschsugna fjolårsfinalister, andra halvan är i final för allra första gången.
Moa Johansson Selberg – The Lamp Hotel, Norrköping
Tjejen från Luleå som nu flyttat till Norrköping har tagit sig till final inte mindre än tre gånger, är det nu det händer!?
Andreas Karlsson – Luna Bar, Varberg
Som barägare är det svårt att få tiden att räcka till att tävla. Andreas nådde ändå final i fjol och Semifinal i förrfjol. Han är precis som Moa sugen på tredje gången gillt!
Oskar Strömberg – Supper, Åre
Var fjolårets överraskning och tredjepristagare! Oscar är säsongsarbetare, med flera vintrar i ryggen på Supper i Åre. Var han spenderar sommaren kanske avgörs efter finalen? Oscar fick ett av Juryns två Wildcards.
Matthieu Vallenbert – Steampunk Bar, Göteborg
Matte har varit med förr, både före och efter pandemiuppehållet, som bäst nått Semifinal. I år var det äntligen dags för en finalplats!
Ivo Usiljanin – Florentine, Stockholm
Förstagångsdeltagare och enda finalist från Stockholm! Juryn såg att det fanns mer att få ut av Ivo och skickade honom som ett av sina två Wildcards till final.
Emil Blomdahl – Ekerum Resort, Öland
Även Emil deltar för första gången i Årets Bartender och som han gjorde det! Han gav ett mycket stadigt intryck vid Semifinalen och man undrar nästan varför han inte varit med tidigare?
Juryn
Det är för branschen en väldigt namnkunnig jury med Björn Kjellberg som språkrör.
Björn Kjellberg General Manager på Röda Huset, Stockholm
Leticia Brissman Vinnare av Årets Bartender 2024, Konsult på Din Bar, Stockholm
Hampus Thunholm Krögare, Röda Huset, Stockholm
Röda Huset är för andra året i rad med på listan över ’World 50 best Bars’. Att både Björn och Hampus återfinns där är alltså ingen slump.
Sponsorer och samarbetspartners:
Finalen sponsras av sex produkter, en per finalist:
- Torres Brandy (Moa)
- Cointreau (Emil)
- Ponthier fruktpuréer (Andreas)
- Joseph Cartron Liqueurs, (Oscar)
- Brugal 1888 (Ivo)
- Spearhead Whisky, Loch Lomond (Matthieu)







Allmänt om tävlingen
- Tävlingens avsikt är att utse en Svensk Mästare och representant till VM, eller som det heter internationellt WCC-World Cocktail Championship. WCC hålls i Cartagena, Colombia 23-27 november 2025.
- Tävlingen arrangeras av föreningen Sveriges Bartenders Gille. Du blir automatiskt medlem när du registrerar dig för tävlingen.
- Länk till registrering finns på www.sbg.nu
- Den tävlande ansvarar för att alla ingredienser samt redskap och glas tas med till tävlingen.
- 18 årsgräns gäller för alla tävlande i ÅB.
- En särskild alkoholpolicy gäller vid ÅB. Ett personligt ansvar och respekt av tredje parts regelverk ska alltid beaktas. Under tävlingen ska därför allmän ordning råda.

SBG är en icke vinstdrivande förening, grundad 1949 av bartenders för bartenders!
Genom föreningen och dess medlemmar spreds cocktailrecept hämtade bland annat från New York, London och Paris. Kunskap om hur de idag klassiska drinkarna blandades, varvades med kunskapsdelning och socialt umgänge. Det fanns ett starkt band mellan föreningen och flera av de vinhandlare som på denna tid importerade och saluförde alkoholhaltiga drycker. Monopolet fanns även då och alkoholreklam var inte att tänka på. För att nå ut med information och kunskap vände sig importörerna till restaurangbranschen och de gillen (föreningar) som då fanns t.ex. SBG.
